onsdag 29 juni 2016

Karpövernattning

Igår efter jobbet plockade jag ihop grejor för att åka iväg och köra ett kväll, natt och morgon pass efter karp. Det blir väldigt mycket grejor till detta  fiske. Snart dags att köpa en lastbil kanske :) Det blev en fin kväll men karparna varken visade sig eller ville äta under kvällen. Jag somnade gott i bivyt och väcktes av att ena larmet gick. Snabbt upp och ut, vad får jag se då. Det jag hört om men inte råkat ut för ännu. Åtta änder dykandes och simmandes på fiskeplatsen. Dom hade hittat mitt mäsk /boilies givetvis. Och inte gick det att få bort dom heller trots ihärdigt viftande. Dom var helt tokiga på att dyka precis där. Bara att dra upp och vänta. Efter ett tag försvann dom så att jag kunde kasta i igen. Men det tog inte lång tid innan dom var tillbaks igen. Så det heta morgonfisket blev det inget av utan jag packade ihop efter ett tag när dom ideligen kom tillbaka. Det hade kanske inte blivit nån karp ändå men surt när man inte ens kan ha i grejorna den hetaste tiden. Karparna störs säkert av dykande fåglar med. Hur som helst var det skönt att vara kvar över natten, mysigt att tälta och man ser mycket i naturen på kväll/morgon. I morse kom en vattensnok simmandes alldeles intill mig men innan jag fått upp kameran var den borta./Anders

Hemmet

fredag 24 juni 2016

Fina midsommarmörtar i Göta älv

Midsommarafton 2016 inledde jag med att meta i några timmar i Göta älv. Målet var mört, gärna i fin storlek. Varmt och kvavt ute var det, knappt någon vind heller. Flötet dök ganska omgående och en hyfsad mört kom upp, gott då är dom på plats. Tredje mörten jag fick var lite finare så den fick vägas.630 gr vägde den in på. Det var långt mellan nappen men det slutade väl med ca ett tiotal mörtar. Den största var en av dom sista och den vägde in på fina 660 gr. Mörtar på 630gr och 660gr i hemmavatten på en förmiddag är jag jättenöjd med. Rätt starka  är dom också , kul på flötmete med lätta grejor. En liten ödla var på besök med där jag var. Googlade på vad det var för sort då man är novis på ödlor. Det var en skogsödla kom jag fram till, coola varelser ödlor. nu får man göra sig i ordning för midsommarfirandet och koppla bort fisket. Jag önskar alla en riktigt trevlig midsommar/Anders

Störst idag
Dagens fiskekompis

torsdag 16 juni 2016

Mört och lite annat.

Jag känner mig så nöjd med karpfisket så jag har tagit det lugnt ett tag och bara fiskat lite grann sen sist. Men inget karpfiske. Jag har även varit på semester till Helsingfors med Catarina. Det har blivit jiggfiske en gång hemmavid och det resulterade i hyggliga abborrar. Samtidigt hade jag i ett par spön för att se om det fanns någon sik inne. Det gjorde det inte utan det enda som ville nappa var Svartmunnad smörbult.

Borre

Smörbult

Igår kväll åkte jag iväg till en å för att meta lite nu när den värsta specimenhetsen har lagt sig. Det var inte lätt att komma åt någonstans för det var extremt lågt vatten och grymt igenväxt. Jag hittade i alla fall ett ställe att sitta på till slut. Efter 6 timmars fiske gav jag upp, inte ett hugg. Knepigt men så kan det vara.

Igenväxt
I morse blev det ett par timmars mörtmete i Göta älv. 7 mörtar upp med topp på 570 gr ingen under 3 hg. Helt okay på ett förmiddagspass. Man kanske ska pröva där på natten, vem vet vilka monster man kan få då ? /Anders

0,57 Kg Mört



tisdag 7 juni 2016

Bästa antalet napp hittills.

Häromdagen bestämde jag mig för att fiska ett övernattningspass efter karp igen. Jag ville ha revansch för den tappade karpen sist och så ville jag nyttja det fina vädret framförallt. Man vet aldrig när det är över i det här landet. Jag kom till sjön vid  18 tiden och började med att mäska innan brollyt sattes upp. Sedan riggade jag spöna och larmen och kastade ut. Redan vid 23 tiden skrek ena larmet och en karp var på. Tyvärr tappade jag den rätt fort då den gick in i spenaten omgående. Bara att kasta ut och ta nya tag. Ett par timmar senare var det dags igen. Denna gång håvades en fin fjällkarp efter en go fight. Vikt 8 kg. Gott en fisk upp.
Vilande karp i spenaten
Efter omkastning blev det till att lägga sig igen. Myggorna gjorde det svårt att somna riktigt denna natt, jävla plågoandar. O andra sidan sover jag alltid dåligt när jag fiskar. På morgonkvisten tjöt larmet igen och en tyngre fisk krokades. Efter en rejäl fight där fisken ville in i spenaten hela tiden och jag fick ta den hårt ( trodde det skulle gå åt fanders ) så fick jag även håva denna fisk. En fin Spegelkarp på 11,34 kg. Skit kul, mitt bästa karpfiske i antal napp hittills i min korta karpfiskekarriär.

Spegel 11,34 kg
Efter återutsättning åt jag frukost och var kvar ett par timmar. Men kände mig så nöjd att jag sedan plockade ihop och åkte hem. Underbart med dessa varma sommarnätter. Det gäller att ta tillvara på dom för man vet aldrig om det blir fler. Kanske inte alltid så bra för fisket men bra för mig :) /Anders

Vilande trollslända

onsdag 1 juni 2016

Karpfiske, tältning och flygfisk.

Igår åkte jag och Catarina iväg för att tälta en natt vid en karpsjö. Det blir  mycket grejor att släpa med bara för en natt när man ska fiska och sova gott. Även lite gott att äta ska man  ju ha med också. Jordgubbar och grillkorv bl.a. Mycket att dricka också i värmen, dock ej alkohol som jag aldrig blandar med fiske. Vid fiske ska alla sinnen vara 100 :)


Varmt som bara den var det och man var bra svettig när tältet kommit på plats. Sedan var det bara att rigga grejorna och starta larmen. Väntan kan börja och den kan bli lång. Det svartnade på himlen efter ett par timmar och vi började höra lite muller. Men det blev inte så mycket regn som tur var och åskan drog fort bort igen. Det kom någon rejäl skur så att vi fick krypa in i tältet ett tag tills det slutade att regna.


På kvällen/natten hände inget alls fiskmässigt men på morgonen skrek ena larmet rejält. Efter en god fight så skulle en fin spegelkarp i ca 8-9 kgs klassen håvas. Men det ville inte karpen utan precis när den skulle i håven så tackade den för sig. Snöpligt men jag fick ju fighten och jag fick se karpen med så det var ju inte hela världen. Den skulle ju ändå tillbaks. Sedan hände inget mer och vid ettiden plockade vi ihop. En skön fisketur i riktigt sommarväder. Vi var en sväng till Oslo i helgen och kollade på Kontiki museet. Där fanns båten Kontiki som Thor Heyerdahl korsade Stilla havet med 1947.
Kon tiki
Dom hade inga problem med färsk fisk under expeditionen för varje morgon låg det färska flygfiskar på däck. Snacka om service.

Flygmat
Även båten Ra 2 som Heyerdahl korsade Atlanten med 1970 finns där. Missa inte detta om ni åker till Oslo klart sevärt. / Anders

Ra 2